Unit4
Blogi

Näin toiminnanohjausjärjestelmän vaihto onnistuu

Julkaissut  Sam Ehnholm

Toiminnanohjausjärjestelmän vaihto ei tarkoita useimmille yrityksille pelkästään uuden IT-ratkaisun käyttöönottoa, vaan suurempaa muutosprosessia. Kyseessä on usein erittäin vaativa projekti, koska koko yrityksen informaatiovirta kulkee nimenomaan toiminnanohjausjärjestelmän kautta. Vaihto vaikuttaa koko yritykseen, sen työntekijöihin sekä työskentely- ja yhteistyötapoihin.

Toiminnanohjausjärjestelmiä on olemassa useita eri tyyppejä. Yrityksellä voi olla eri prosesseille tarkoitettuja erillisiä järjestelmiä, kuten esimerkiksi pelkkä taloushallintojärjestelmä. Kokonaisvaltaisemmissa ratkaisuissa yrityksen kaikki tärkeät prosessit hoidetaan samassa järjestelmässä. Ennen kuin vaihto toteutetaan, voi olla paikallaan käydä läpi seuraavia seikkoja:

  • Miksi aiomme vaihtaa toiminnanohjausjärjestelmän ja millä perusteella päätös on tehty?
  • Kuka on tehnyt päätöksen?
  • Kuka johtaa projektia?
  • Miten varmistamme myönteisen vastaanoton?
  • Millä tavoin mittaamme menestystä?

Unit4:n ratkaisuarkkitehti Urban Danielssonilla on pitkä kokemus toiminnanohjausjärjestelmien käyttöönotoista. Hänen neuvonsa on seuraava:
"Valitse oikein! Punnitse tarkkaan, millaista järjestelmän ylläpito on pitkällä aikavälillä. Miten helppoa järjestelmän ylläpitäjien ja taloushallinnon henkilöstön on käyttää järjestelmää? Tarvitaanko konsultointiapua vai voidaanko kaikki muutokset toteuttaa itse ilman merkittäviä käyttöön liittyviä ongelmia? Onko mahdollista integroida tietoa muista järjestelmistä? Huomioi arviointiprosessissa kokonaiskuva ja käyttäjäystävällisyys. Varaa riittävästi aikaa ja työskentele suunnitelmallisesti. Oikeilla kysymyksillä saadaan oikeita vastauksia valinnan tueksi.”

Pohdi sitä, että hyvin toimiva liiketoimintajärjestelmä tehostaa työskentelyä ja vapauttaa aikaa muuhun liiketoimintaan. Näin ihmiset voivat työskennellä mielekkäämmin ja keskittyä siihen, mikä on tärkeää.

Haluatko tietää lisää?  Tutustu "Teknistä konsultointia tarjoavien yritysten ERP-tarpeet" -raporttiimme, jossa tutkimusyhtiö Radar paneutuu aiheeseen vielä syvällisemmin.

Sam Ehnholm

Sam Ehnholm toimii Unit4 Oy:n maajohtajana. Sam on työskennellyt toiminnanohjausjärjestelmien parissa vuodesta 2001 alkaen niin paikallisena pre-sales -konsulttina kuin alueellisen Solution Engineers-tiimin johtajana. Sam on tehnyt työtään vuosien varrella Suomen lisäksi myös UK:ssa ja Australiassa.

Seuraa minua linkedin