Blog

Verliefd worden op software. Kan dat?

Door:  Edo-Jan Meijer

Valentijnsdag is de dag van de liefde. De dag waarop je een bloemetje, een kaart of chocolade stuurt naar je (geheime) geliefde, of dat je hem of haar verrast met sieraden. Al dan niet anoniem. Je wilt de ander laten weten dat je hem of haar leuk vindt, in de hoop dat het gevoel wederzijds is. Nu is de vraag: hoe kan het dat je iemand zo aantrekkelijk vindt dat je er geld, tijd en energie in wilt investeren terwijl je die persoon misschien helemaal niet ze goed kent? Is het uiterlijk, de stijl of de persoonlijkheid doorslaggevend? Meestal is het een combinatie is van deze factoren, maar vaak komt daar nog veel meer bij kijken. Bijvoorbeeld hoe de persoon je behandelt, de geur, het karakter, de humor of vanwege speciale vaardigheden. De meeste elementen ervaar je onbewust, maar ontbreken ze dan is een persoon...  gewoon een persoon. Als de combinatie van de juiste elementen op het juiste moment samenkomt, dan zou het zo maar kunnen zijn dat die persoon de liefde van je leven wordt.

Make-up
Softwareontwikkelaars beantwoordden voornamelijk de functionele wensen en eisen van de gebruiker. Software moest altijd zo snel en zo compleet mogelijk zijn. We weten tegenwoordig dat dit niet voldoende is om software aantrekkelijk te maken voor de consument. Softwareontwikkelaars begonnen leuke kleding en make-up toe te voegen aan de gebruikersinterface om de oplossing aantrekkelijker te maken. Die aantrekkelijkheid is echter vaak enkel gebaseerd op uiterlijk vertoon. Normaal gesproken val je niet als een blok voor een knap persoon die hard kan rennen, maar daarbij wel stinkt en irritant lacht. Toch? Het draait om het totaalplaatje; dat moet kloppen. Het combineren van diverse aantrekkelijke eigenschappen staat ook centraal bij het ontwerpen van aantrekkelijke software. Het gaat daarbij om de totale ervaring die de gebruiker heeft met de software. Als je bijvoorbeeld een app installeert die er fantastisch uit ziet maar onwerkbaar blijkt, dan verwijder je deze meteen weer van je smartphone.

Totaalplaatje
De gebruikerservaring (User Experience of UX) moet daarom vlekkeloos zijn. Bij een aantrekkelijk persoon klopt het totaalplaatje. In het geval met software moet de totale User Experience kloppen. Als we aantrekkelijke software willen ontwerpen, beginnen we bij de basis  Natuurlijk is het een voorwaarde dat we de eisen en verwachtingen van de gebruiker begrijpen. De interactie tussen software en de eindgebruiker is logisch en naadloos. Alle schermen zijn begrijpelijk, herkenbaar en uiteraard bruikbaar. De uitstraling van het ontwerp is aantrekkelijk, modern en simpel. Of het nu gaat om een smartphone-applicatie, desktopsoftware of de interface op een horloge; het is de combinatie van al deze elementen die de software aantrekkelijk maakt. Als UNIT4 verwachten we we geen bloemetje, kaart of chocolade van onze eindgebruikers. We willen alleen dat ze een geweldige dag hebben op het kantoor.

Edo-Jan Meijer

Edo-Jan Meijer

Ik ben Creative Manager van het Global User Experience Center en verantwoordelijk voor de totale gebruikerservaring van de softwareproducten van Unit4.