Unit4
Blog

Vijf argumenten waarom accountants prognosesoftware moeten aanschaffen

Door:  Wouter Janssen

Hoeveel ondernemers kent u die het verleden interessanter vinden dan de toekomst? Een beperkt aantal waarschijnlijk. In dit licht is het ook niet verrassend dat menig ondernemer de boekhouding en belastingen afdoet als noodzakelijk kwaad. Wel zonde, want een degelijke administratie staat garant voor een goudmijn aan data. En die data leent zich uitstekend voor analyse en het verkennen van de toekomst aan de hand van trends. Met moderne prognosesoftware is de stap naar toekomstgerichte rapportages snel en eenvoudig te maken. Accountants kunnen hiermee een sleutelrol vervullen. Voor hun cliënten, maar ook voor de toekomstbestendigheid van hun beroep.

1. Meer kans op krediet bij betrokkenheid accountant
De kredietbehoefte bij ondernemers neemt toe. Ze willen meeliften op de economische groei. Vaak schakelen ondernemers direct met de bank en dikwijls volgt daar een (gedeeltelijke) afwijzing. Volgens de Financieringsmonitor van onderzoeksbureau EIM krijgt 43% van de kleine ondernemingen geen krediet als ze bij hun bank aankloppen. Banken willen nu eenmaal zekerheid en daarvoor zijn een goed bedrijfsplan en een betrouwbare prognose noodzakelijk. Een doordachte kredietaanvraag opstellen gaat maar weinig ondernemers goed af. Recent onderzoek van ING onder 149 kantoren maakt duidelijk dat accountants de door de ondernemer zelf opgestelde financieringsaanvraag waarderen met een 5,1. Banken blijken bovendien structureel een lager risicoprofiel toe te kennen aan kredietaanvragen als de accountant in dit proces actief betrokken is geweest.

2. Meer advieskansen creëren door het signaleren van informatie uit cijfers
Standaard een prognose toevoegen bij een jaarrekening. Welke accountant doet dat? In de praktijk gebeurt het slechts mondjesmaat ‘omdat de klant er niet om vraagt’. Zelf initiatief nemen blijkt lonend, want accountants die wél inzetten op deze extra service constateren dat de gesprekken met klanten die eruit volgen, structureel adviesomzet opleveren. Met prognosesoftware gekoppeld aan de jaarrekening is een eerste prognose in een handomdraai gemaakt, in tegenstelling tot Excel dat zeer tijdrovend en foutgevoelig is. Bovendien maakt u met de gelikte rapportages uit prognosesoftware een veel betere indruk bij uw cliënt en zijn financiers.

3. Helpen bij investeringsvraagstukken
Een ondernemer overweegt een nieuwe productgroep in het assortiment op te nemen, een webwinkel te openen, zijn pand te verbouwen of een nieuw ruimte, auto of machine aan te schaffen. Met behulp van een toekomstgerichte scenario-analyse kunt u hem snel en eenvoudig voorzien van concreet advies met gedegen financiële onderbouwing: hoeveel investeringen en extra omzet kan de ondernemer verwachten en vanaf welk punt worden de nieuwe investeringen rendabel?

4. Eenvoudig tussentijds bijsturen
Het belang van de jaarrekening neemt af omdat tussentijds bijsturen aan de hand van actuele cijfers niet mogelijk of omslachtig is. Ondernemers hebben echt iets aan de cijfers als ze tussentijds informatie krijgen over wat is er gerealiseerd van hun begroting en de reden erachter. Op deze manier kunnen ze maatregelen nemen die ze behoedt voor mislukkingen. Voor u als accountant zijn het bovendien aanleidingen voor contact met uw cliënt. Prognosesoftware haalt informatie uit de rapportgenerator maar is vaak ook te koppelen aan boekhoudsoftware. Hierdoor is het mogelijk om met een paar extra muisklikken prognoses te genereren die inzicht kunnen geven in zowel de huidige als toekomstige financieringsbehoeftes bij going concern, groei, (des)investeringen of een reorganisatie.

5. Toekomstgerichtheid onderstreept het belang van een actuele administratie
Als de ondernemer zijn boekhouding op orde heeft, kan hij daar veel meer waarde uithalen door cijferanalyses van verschillende scenario’s. U creëert efficiëntie en spreiding van uw werkzaamheden en uw klant ervaart uw toegevoegde waarde. Goede toekomstgerichte advisering vereist daarom dat de vastlegging op orde is. Is dit niet het geval, help de klant dan zijn boekhouding op orde te brengen. Zelfs hiervoor kan een prognose aanleiding geven, omdat u ermee kunt aantonen dat u actueler gegevens nodig heeft om uw cliënt goed over z’n financiële toekomst te adviseren.

Overtuigd? Profiteer van onze speciale zomeraanbieding
Met onze tijdelijke zomeractie start u nu extra voordelig met Unit4 Prognose. Bij aanschaf van Unit4 Prognose bieden we u nu een gratis training aan en bespaart u de kosten van consultancy. Zo blijft u verzekerd van een goed begeleide start. Na afloop is Unit4 Prognose ingericht en klaar voor gebruik in uw praktijk. Bekijk het demofilmpjeen vraag direct meer informatie aan

Wouter Janssen

Binnen Unit4 Benelux ben ik sinds mei 2014 als productmanager verantwoordelijk voor een aantal softwareproducten voor accountants voor onder meer data-analyse en toekomstgerichte rapportage. In lijn met het veranderende accountancyberoep zet ik in op functionaliteit en gebruikerservaring die accountants helpen de verschuiving te maken naar proactieve dienstverlening en toekomstgericht advies. Daarbij beschik ik over ruime online ervaring en een frisse blik door mijn achtergrond buiten de accountancy.

Volg mij linkedin