Blog

5 manieren om het beste accountantskantoor te worden in uw regio

Door:  Hassan Khallaoui

De concurrentie onder accountantskantoren is enorm. Traditionele marketingmethoden zijn doorgaans ondersteunende maatregelen die geen prioriteit hebben. CEO's van bedrijven zullen u niet inhuren vanwege een geweldige billboard of een direct-mail-campagne. Mond-tot-mond reclame en een reputatie als "de beste" is wat u nodig hebt om het kaliber cliënten binnen te halen waarnaar u op zoek bent.

Om een reputatie op te bouwen die sterk genoeg is om nieuwe cliënten binnen te halen, moet u een aantal verschillende strategieën implementeren. De aandacht moet vooral gericht zijn op het opbouwen van een team en een procedure waarmee uw bedrijf zich onderscheidt van al uw concurrenten. U moet in staat zijn op hoog niveau te presteren om de reputatie te verdienen waarnaar u streeft. Hieronder volgen vijf manieren om uzelf te positioneren als het beste accountantskantoor in uw regio.

1. Bouw een sterk team op
Verzamel de juiste mensen voor uw team, mensen die uw kernwaarden delen en gemotiveerd zijn om uw visie van topkwaliteit in de dienstverlening te volgen. Dit geldt niet alleen voor partners. Uw accountants en uw receptioniste zijn net zo belangrijk. Zorg ervoor dat uw cliënten dezelfde mate van professionaliteit en vertrouwen ontvangen van iedereen waarmee ze contact hebben binnen uw bedrijf. Om een dergelijk hoogwaardig team op te bouwen, moet u weten hoe u een team kunt leiden op een manier die zowel respect als loyaliteit oplevert. Enkele van de belangrijkste leiders - zowel binnen als buiten de bedrijfstak - hebben laten zien hoe dat kan worden bereikt. Het gaat er niet om dat u streng bent, maar dat u benaderbaar bent en uw teamleden met dezelfde mate van respect behandelt die u van hen verwacht te krijgen.

2. Geavanceerde technologie
Uw cliënten, net als in elke andere bedrijfstak, verwachten dat u op het gebied van technologie altijd up-to-date bent. Zij vertrouwen u hun financiële gegevens toe en u zult moeten aantonen dat uw online-diensten, gebouwen en gegevensopslag uiterst veilig zijn en voortdurend worden geactualiseerd om te voldoen aan de meest recente en hoogste normen. Een onderzoek van Mastercard uit 2015 liet zien dat 77 procent van de respondenten zich ernstige zorgen maakte over de veiligheid van hun financiële gegevens. Bedrijven verwachten een proactieve benadering op het gebied van accountancy. Accountancysoftware is zowel on-premise als in de cloud beschikbaar en bedrijven kunnen bij sommige leveranciers gemakkelijk overschakelen van de ene vorm naar de andere. Het is van belang dat de software een uiterst veilige databasestructuur biedt die zowel flexibel als gebruiksvriendelijk is.

3. Blijf op de hoogte
Alle nieuwe informatie op het gebied van fiscale of financiële aangelegenheden die betrekking heeft op de bedrijfstak of praktijken van uw cliënt, moet van u komen. Neem de tijd en moeite om erachter te komen welke veranderingen worden overwogen en wekelijks, zo niet dagelijks, van kracht worden op het gebied van wet- en regelgeving. Het delen van dergelijke informatie met uw cliënten en anderen in uw netwerk - rechtstreeks of via een nieuwsbrief of e-mailbericht - zal uw bedrijf op de kaart zetten als het bedrijf waartoe men zich moet wenden voor het meest actuele financiële advies.

4. Verbeter uw sociale vaardigheden
Wanneer ondernemers gesprekken voeren met accountantskantoren, zijn de diensten die deze aanbieden - en zelfs hun reputatie - vaak van secundair belang ten opzichte van het comfortabele gevoel dat zij teweegbrengen bij de individuele ondernemers of partners zelf. Het is van essentieel belang dat u cliënten op hun gemak kunt stellen en een mate van vertrouwen en comfort kunt bieden in uw directe communicatie.

5. Bouw een verwijs-netwerk op
De meeste nieuwe cliënten komen bij u terecht via een doorverwijzing. Die doorverwijzing kan zijn gedaan door een andere cliënt, een bankier, een verzekeringsagent of andere contactpersonen. Het opbouwen van een praktijk bestaat deels uit het opbouwen van een netwerk van contactpersonen in uw gemeenschap, andere bedrijfstakken en financiële kringen.

Hassan Khallaoui

Ik help accountants- en administratiekantoren te innoveren met behulp van business software.