Unit4
Blog

Als ERP net zo prehistorisch aanvoelt als Windows 95

Door:  Edo-Jan Meijer

Het is een van de best bekeken YouTube-video’s van de laatste weken: elf tieners die geconfronteerd worden met een computer waar Windows 95 op draait. De ooit zo geroemde uitvinding wordt weggezet als ‘prehistorisch’ door deze generatie, die is opgegroeid met het internet.

 

Wat betekent dat voor de toekomst van ERP-systemen, wanneer deze lichting jongeren rijp is voor de banenmarkt?

De tieners in de video, allen tussen de 16 en 19 jaar oud, kunnen zich niet voorstellen dat mensen ooit met Windows 95 hebben gewerkt. “Alles ziet er zo saai en oud uit”, zegt een van hen. “Hoe kwam je op internet zonder wifi? Echt, had je een telefoonkabel nodig om op internet te komen?”, vraagt een ander zich af. Alle jongeren in de video zijn met stomheid geslagen wanneer de computer niet vanzelf uitschakelt en ze zelf op de uitknop moeten drukken.

Wie ooit heeft gewerkt met Windows 95 kan zich bijna niet voorstellen hoe prehistorisch dit besturingssysteem inmiddels overkomt op jongeren die zijn opgegroeid met digitale gemakken als chat-services, digitaal betalen en constante bereikbaarheid. De tieners hebben dankzij verschillende apps altijd de makkelijkste oplossing bij de hand voor verschillende problemen. Wil iemand weten waar je bent, maar kun je het niet uitleggen? Deel dan je locatie. Waar ligt de dichtstbijzijnde supermarkt? Volgens een app op driehonderd meter afstand. Zijn er bekenden in het centrum? Dat kunnen we zien door ‘check-ins’ op Facebook of zelfs via livestreams.

De jongeren uit de genoemde video komen over drie tot zeven jaar op de arbeidsmarkt. Er is weinig fantasie voor nodig om te bedenken dat ze een soortgelijke frustratie gaan ervaren als ze aan de slag moeten met traditionele bedrijfssoftware die in veel gevallen niet vooroploopt als het gaat user experience.

De generatie Z, de generatie die de vaak besproken Millennnials opvolgen, is uitermate bedreven in het zelf vinden van tools die het leven makkelijker maken. Als dat niet kan met de software die ze aangeboden krijgen vanuit de IT-afdeling, dan zoeken ze zelf wel de makkelijkste tool om te gebruiken. Als het niet met ERP kan, dan wel met Slack, Google Docs of WhatsApp. De enige manier voor ERP-leveranciers om de nieuwe en toekomstige generatie werknemers binnen boord te houden, is ze hetzelfde gebruikersgemak te bieden dat ze thuis gewend zijn.

Nergens wordt dat verschil in gebruikersgemak zo treffend uitgebeeld als in deze afbeelding:

 

Wat jarenlang het grote voordeel is geweest van ERP, is langzaam maar zeker veranderd in een uitdaging: de software kan ontzettend veel. Softwaregebruikers van nu raken al gauw het overzicht kwijt in het woud van knoppen en functionaliteiten. Alleen door (toekomstige) gebruikers een gepersonaliseerde omgeving te bieden met functies die voor hen relevant zijn, kunnen we ervoor zorgen dat ze ERP gaan omarmen.

Er moet een balans worden gevonden tussen de zucht naar vrijheid van de gebruiker, de gebruiksvriendelijkheid van het systeem en de voordelen die een ERP-systeem nog altijd met zich meebrengt voor bedrijven. Zo wordt er nuttige data op één plek verzameld wanneer iedere werknemer deze verzamelt via dezelfde software.

Een zelfrijdend ERP-systeem personaliseert de digitale werkomgeving van een werknemer vanzelf. Het systeem analyseert het gedrag van de gebruiker, zodat bijvoorbeeld manuele taken op den duur vanzelf worden uitgevoerd of klaargezet voor goedkeuring. Tools die de gebruiker minder gebruikt, worden naar de achtergrond verdreven en andersom. Als we kijken naar de genoemde Windows-tieners, zien we hoe gauw een revolutionair systeem achterhaald kan worden.

Met deze kennis in het achterhoofd, hebben ERP-leveranciers een kans om de software klaar te stomen voor aanstormende generatie werknemers.

Edo-Jan Meijer

Edo-Jan Meijer

Ik ben Creative Manager van het Global User Experience Center en verantwoordelijk voor de totale gebruikerservaring van de softwareproducten van Unit4.