Unit4
Blog

Te fascinerend om er niet in voorop te lopen

Door:  Mariëlle van Hamburg

Al sinds de uitvinding van de vuistbijl heeft de mens dom gereedschap gebruikt. De tools die we gebruikten konden niks zonder ons. Pas als we een speer wegwierpen, kreeg hij een functie.

Voor het eerst in de geschiedenis zijn we nu in staat om slim gereedschap te gebruiken, dat niet alleen zelfstandig kan werken; nee, het kan zelfs léren. Welbeschouwd is de uitvinding van kunstmatige intelligentie (of artificial intelligence, AI) misschien wel de grootste technologische doorbraak sinds het vuur. In elk geval groter dan de uitvinding van de computer.

Dankzij AI doet een machine niet alleen braaf wat er van hem verwacht wordt (lees: hoe wij hem geprogrammeerd hebben), maar hij heeft ook de capaciteit om te leren en zichzelf te verbeteren. De zelfrijdende auto’s van Google spreken erg tot de verbeelding. En dat is natuurlijk nog maar het begin. In de VS is een campagne opgestart om Watson, de veel geroemde AI van IBM, kandidaat te stellen voor het presidentschap.

De grote belangstelling van Unit4 voor machine learning en zelfsturende systemen is dan ook niet voor niets. Zelfsturende ERP is niets anders dan de toepassing van kunstmatige intelligentie in het bedrijfsleven. Het heeft de potentie om de manier waarop we met elkaar samenwerken en zakendoen drastisch te hervormen. Zo introduceerden we onlangs de digitale assistent Wanda, die de manier waarop we interactie hebben met ERP op zijn kop zet; niet alleen leert het systeem van de manier waarop we het gebruiken, er is ook nog eens sprake van twee-richtings-communicatie.

Hoe AI zich binnen ERP gaat ontwikkelen, dat weet niemand zeker. Wel weten we dat het belangrijk is om voorop te lopen; Google heeft een enorme voorsprong opgebouwd met zijn zelfrijdende auto’s en hetzelfde geldt voor IBM met Watson. We hebben in ons dagelijkse leven al veel meer te maken met kunstmatige intelligentie dan we in de gaten hebben.

Door machine learning in een vroeg stadium toe te passen in onze software, willen we u als klant helpen om voor te blijven op de concurrentie. Het liefst nog samen met u, want ook software kan meer leren van twee partijen dan van één. Daarom richten we voor elke sector waarin we actief zijn industry advisory councils op, zodat we hierin met onze klanten kunnen optrekken.

Want zeg nou eerlijk, deze ontwikkeling is toch te fascinerend om er niet in voorop te lopen?

Mariëlle van Hamburg

Mariëlle van Hamburg heeft meer dan 15 jaar internationale marketingervaring in de IT-sector en is sinds 1 april 2016 Marketing Director bij Unit4. In die rol is zij verantwoordelijk voor alle marketing- en communicatieactiviteiten in de Benelux.

Volg mij linkedin