Unit4
Blog

4 Manieren om het verschil te maken als ondernemer

Door:  Marnix van der Steen

John Quincy Adams zei ooit, "Als jouw acties anderen inspireren om meer te dromen, meer te leren, meer te doen en meer te worden, dan ben je een leider." Deze uitspraak omvat de essentie van ondernemerschap. Uw passie voor wat u doet, wie u inspireert en de dromen die u realiseert, zijn de redenen waarom u bent begonnen als ondernemer. Maar het vereist nogal wat inspanning om in die geest te blijven handelen. Lees hoe 4 manieren u als ondernemer helpen het verschil te maken en uw visie uit te dragen.

1. Verplaats u in de positie van de klant om goede service te kunnen bieden

Wanneer u uw visie naar een hoger niveau wilt tillen, neem dan de tijd om deze te delen met anderen. Naarmate uw bedrijf groter wordt, kunnen de dagelijkse verplichtingen ervoor zorgen dat u zich minder bezighoudt met de ware reden waarom u uw bedrijf bent begonnen. Om een ware leider te zijn, moet u zich richten op uw klanten en hun behoeften. Verplaats u in hun positie en stel vragen zoals:

 • Welke omstandigheden zouden deze behoefte doen ontstaan?
 • Hoe zou ik op zoek gaan naar oplossingen?
 • Wat zou ik verwachten van dit product of deze dienst?
 • Wat zou mijn koopervaring optimaal maken?

Om een duurzame relatie op te bouwen met de klant, behandelt u deze als mens en niet als een nummer. Betrek de klant in het gesprek, zorg dat u zijn naam weet en bouw een persoonlijke band op, zodat de klant vertrouwen krijgt in u en in uw merk.

U kunt deze relatie ontwikkelen en koesteren met behulp van een CRM-oplossing die u helpt:

 • inzicht te krijgen in uw klantenportefeuille.
 • relevante trends te zien op basis waarvan u beslissingen kunt nemen.
 • de koopervaring te automatiseren en te personaliseren.

2. Bouw aan een succesvolle toekomst en benut de kracht van uw medewerkers 

U hebt mogelijk hard moeten werken om uw bedrijf op te bouwen, maar omdat u doet wat u fijn vindt, waren al die lange uren de moeite waard. Inspireer medewerkers door ook voort te bouwen op hun sterke punten. Een leider onthoudt dat medewerkers ook mensen zijn. Hen aanmoedigen hun talent te gebruiken om nieuwe mogelijkheden en kansen te onderzoeken is een verstandige keuze voor uw toekomst.

Bied uw medewerkers tijd hun eigen vaardigheden en sterke punten te ontdekken en geef groei de ruimte. Dit kunt u vergemakkelijken door:

 • processen te automatiseren en te digitaliseren
 • digitale hulpmiddelen als dashboards en alerts te bieden om daadkracht te vergroten
 • te investeren in slimme diensten die uw aanbod aanvullen

3. Blijf eerlijk en transparant bij het beheer van uw risico's

Iedere ondernemer weet dat nieuwe ideeën gepaard gaan met risico's. Maar u kunt risico's in uw voordeel laten werken door onbevooroordeeld te zijn en te focussen op eerlijkheid, zelfs in chaotische omstandigheden. Eerlijkheid plus kwetsbaarheid is gelijk aan transparantie. Wanneer uw medewerkers en uw klanten weten dat ze op u kunnen vertrouwen, zelfs wanneer u kwetsbaar bent, dan wint u hun vertrouwen en geeft u blijk van uw leiderschap.

Blijf op de hoogte van uw risico's en en beheers ze door te weten wat uw cashflow is, de gevolgen van beslissingen te analyseren en uw geld wijselijk te besteden. U kunt zorgen voor transparantie met oplossingen die:

 • geautomatiseerde herinneringen bieden over o.a. cashflow en debiteurenbeheer
 • inzicht bieden door middel van scenario-planning voor voorraadoptimalisatie
 • real-time uw financiële status laten zien zodat u KPI's kunt volgen

4. Bevorder ondernemerschap om uw medewerkers optimaal te laten presteren

Uw personeel is een van uw grootste troeven. U hebt hen gekozen omdat ze gelijkgestemd zijn en uw toewijding aan uw passie delen. Wanneer u hen de ruimte en middelen biedt die ze nodig hebben, dan zullen zij zich in staat voelen uitstekend werk te verrichten. Het bevorderen van ondernemerschap is een uitstekende manier om vertrouwen op te bouwen. Grijp elke gelegenheid aan om u te doen gelden. Bevorder leiderschap en innovatie door het:

 • gebruiken van feedback voor het creëren van nieuwe mogelijkheden
 • werken met cloud-gebaseerde en mobiele toepassingen zodat iedereen altijd en overal toegang heeft tot alle info
 • het stimuleren van creativiteit in een veranderende omgeving

Het vinden van leidinggevende kwaliteiten hoeft niet zo moeilijk te zijn. Wanneer u uw passie als ondernemer laat zien, dan zal dat de mensen om u heen inspireren en motiveren.

Wilt u weten hoe u een bron van inspiratie kunt vormen en tegelijkertijd uw dromen en visie kunt realiseren? Meld u dan aan voor de webinarserie voor de ondernemer.

Op 1, 8 en 16 november laten we u zien hoe u en uw medewerkers succesvol kunnen ondernemen door gebruik te maken van de tools van Unit4.

Meld u aan

Marnix van der Steen

Ik ben Product Marketing Manager binnen Unit4 Benelux SME. In deze functie ben ik verantwoordelijk voor de Product Marketing van alle oplossingen die vallen in de Line of Business SME binnen de Unit4 Benelux organisatie.