Blog

De wereld springt razendsnel van mobile-first naar cloud-first

Door:  Bart Hoogenraad

Eerst vroegen organisaties zich af waarom ze wel naar de cloud moesten, nu vragen ze steeds vaker: waarom niet? De technologische ontwikkelingen in de markt gaan zo hard dat veel organisaties ze zelf niet meer kunnen bijhouden. Het is enorm uitdagend om de eigen systemen constant up-to-date en beveiligd te hebben, waardoor het veel interessanter wordt om het uit te besteden aan een cloudleverancier die daar wel toe in staat is. Wanneer is die ontwikkeling zo ver dat bedrijven een cloud-first-strategie hanteren?

In de markt komen we steeds minder vaak mensen tegen die we moeten overtuigen van de voordelen van de cloud. Wie had dat jaren geleden gedacht toen de cloud vooral als duur en onveilig werd beschouwd? Of het nu in de accountancy- of in de healthcare-sector is, veel organisaties plukken nu al de vruchten van het werken in de cloud. Ze zien bijvoorbeeld dat het eenvoudig is om klein te beginnen met bijvoorbeeld Microsoft Office 365. Die overstap verloopt zo soepel, dat ze vaak besluiten ook andere applicaties in de cloud onder te brengen.

Concentreren op een kernkwaliteit
De drempel met bezwaren om over te stappen verdwijnt. Enkele jaren geleden voeg men zich nog af of het werken in de cloud wel veilig was, nu zie je het omgekeerde gebeuren: ze zoeken de cloud op vanuit veiligheidsvoordelen. Door de toename aan cybercrime en ransomware is het voor veel organisaties niet meer te doen om de eigen security te regelen. Het wordt te duur om daar constant mee bezig te zijn als extra taak. Ze vertrouwen dan ook liever op een cloudleverancier bij wie security  een kernkwaliteit is.

Datzelfde principe van uitbesteden komt ook duidelijk naar voren als het gaat om het naleven van wet- en regelgeving. Nieuwe wetten tegen datalekken maken dat organisaties strenger moeten letten op de privacy, waardoor er hogere eisen worden gesteld aan omgevingen. Niet alleen qua software, maar serverruimtes moeten bijvoorbeeld ook fysiek worden afgesloten. Dat gaat dus verder dan een server die je kocht bij de electronicazaak op de hoek in een bezemkast zetten en de deur dichtdoen; nieuwe wetgeving verplicht organisaties om daar veel strenger op te letten.

Wel de lusten, niet de lasten
Dit geldt zowel bij grote als bij kleine organisaties. Bij grote organisaties wordt de IT-infrastructuur namelijk zo enorm groot en complex dat het beheer bijna niet meer zelf kan worden uitgevoerd. Organisaties willen dan wel het gemak van een IT-omgeving die ze kunnen gebruiken, maar niet meer de lasten van het onderhouden van die omgeving, het zorgen voor veiligheid en upgrades. Kleinere organisaties hebben minder vaak kaas gegeten van IT en softwarebeheer en willen veel liever doen waar ze goed in zijn, bijvoorbeeld het geven van advies. Zij willen zich vaak helemaal geen zorgen maken over de zoveelste update van de software dit jaar en of ze nog voldoen aan alle wet- en regelgeving.

De thema's veiligheid en persoonsgegevens worden steeds belangrijker, vooral in de accountancy en gezondheidszorg. Het is gewoonweg bijna niet meer te doen om dat zelf bij te houden en dus wordt de cloud populairder. Door de bovenstaande ontwikkelingen worden steeds meer applicaties vanuit de cloud aangeboden en gebruikt. De cloud krijgt een steeds centralere rol in het bedrijfsleven en dat is een onomkeerbare beweging: eerst worden lichtere applicaties zoals Microsoft Office in de cloud afgenomen, maar over een paar jaar zit iedereen in de cloud. Daar ben ik volledig van overtuigd.

Natuurlijk blijft er nog behoefte aan bepaalde hybride systemen, maar je ziet dat tegenwoordig ook legacy software steeds vaker naar de cloud wordt verplaatst. Dat was voorheen haast ondenkbaar, omdat legacy vooral als een blok aan ieders been werd gezien in de evolutie naar de cloud. Mensen veranderen echter, inclusief hun wensen en behoeften, door nieuwe technologieën. Dat was ook zo toen de mobiele telefoon ons gedrag veranderde en software vooral vanuit een mobile-first-gedachte werd gemaakt. Het duurt niet lang meer voordat we eerst denken aan de cloud voordat we fysieke systemen installeren, en we dus echt cloud-first worden.

Bart Hoogenraad

Ik ben Manager Strategie & Innovatie bij Unit4 Office of HR en Unit4 Cloud Services. Ik heb meer dan 20 jaar ervaring met cloud services, Software as a Service en portfolio management.