Blog

De kracht van eenvoud

Door:  Bart Hoogenraad

Als Manager Strategie en Innovatie krijg ik regelmatig de vraag “Wat is jullie visie?” Gelukkig is die vraag makkelijk te beantwoorden. Wij geloven dat de snelheid en complexiteit van de wereld om ons heen de komende tijd nog veel groter gaat worden dan het nu al is. Daarom zijn wij als Unit4 ‘In Business for People’. Wij zien het als onze taak om mensen te helpen om die complexiteit en snelheid te beheersen en hun werk makkelijker, beter en efficiënter te doen. Daarbij geloven wij bij Office of HR sterk in de kracht van eenvoud. Dat geloof vertalen wij in slimme no-nonsense software voor salarisverwerking, verzuim- en personeelsmanagement. “Dat klinkt mooi” is dan vaak de tegenwerping maar wat betekent dat nu ‘eenvoud’? En dat is natuurlijk een vraag die ik graag beantwoord.

Eenvoud betekent dat wij niet meedoen met de race van het toevoegen van meer (onnodige) functionaliteit. En dat wij ons richten op het continu beter maken van dié functionaliteit die je echt nodig hebt. Want wij zijn ervan overtuigd dat geen enkele klant en gebruiker zit te wachten op software vol met complexe, verwarrende functies die vrijwel niemand nodig heeft.

Eenvoud betekent niet dat we weglopen van complexiteit. Integendeel, wij zien het juist als onze uitdaging om complexiteit te reduceren. Denk bijvoorbeeld aan de zoekmachine van Google; die heeft de meest eenvoudige gebruikersomgeving die je kunt bedenken, namelijk één veld voor het invoeren van je zoekopdracht. Maar achter dit scherm gaat een wereld schuil van ongekende complexiteit en kunstmatige intelligentie. Eenvoud is voor ons dus iets anders dan simpel. Want wij zijn er ook van overtuigd dat uiteindelijk niemand blij wordt van simpele software die net niet doet wat het zou moeten doen.

Eenvoud betekent dus goed doordachte, logische en gemakkelijk te gebruiken processen en functies gecombineerd met een prettige intuïtieve gebruikersomgeving. Met andere woorden: software waarvoor je geen driedaagse training nodig hebt om er mee te kunnen werken. (Meer over onze geheel vernieuwde gebruikersomgeving vind je in deze blog van onze productmanager Leo Overvoorde)

Eenvoud betekent ook geen gedoe met servers, hardware en technisch applicatiebeheer, maar gewoon de laatste meest up-to-date versie van de software, als een dienst uit de Cloud.

Ons geloof in eenvoud gaat verder dan alleen onze software. Het is ook zichtbaar in de manier waarop wij communiceren. Bij ons geen wollig, formeel taalgebruik doorspekt met vakjargon en Engelse termen maar juist helder geschreven Nederlands, dus ‘gebruikersomgeving’ in plaats van ‘user interface’, ‘veel gestelde vragen en antwoorden’ in plaats van ‘FAQs of Frequently Asked Questions’ en ‘gebruiksvoorwaarden’ in plaats van ‘terms and conditions’.

Eenvoud betekent voor ons een heldere, duidelijke en gemakkelijk te begrijpen tariefstructuur zonder kleine lettertjes en verborgen kosten. Het betekent ook begrijpelijke en glasheldere offertes, contracten en facturen.

Wij dagen onszelf constant uit met de vraag “kan het niet eenvoudiger voor onze klanten en bovenal voor onze gebruikers?” Lukt ons dat altijd even goed? Nee, natuurlijk niet. Wij slaan ook weleens de plank mis. En in het verleden hebben wij ons bij gelegenheid laten verleiden tot technische oplossingen zonder voldoende oog voor de gebruikerservaring. U kunt er echter van op aan dat het geloof in de kracht van eenvoud en de vraag “kan het niet eenvoudiger?” ons dagelijks drijft en motiveert in het ontwikkelen van no-nonsense systemen voor salarisverwerking, verzuim- en personeelsmanagement.

En u? Gelooft u in de kracht van eenvoud?

Bart Hoogenraad

Ik ben Manager Strategie & Innovatie bij Unit4 Office of HR en Unit4 Cloud Services. Ik heb meer dan 20 jaar ervaring met cloud services, Software as a Service en portfolio management.