Unit4
Blog

Prinsjesdag! Waarom de hoedjes belangrijker zijn dan de inhoud

Door:  Leo Overvoorde

De derde dinsdag in september. Traditioneel het moment voor het kabinet om de plannen voor het komende jaar te presenteren. Traditioneel ook het moment voor de media om te proberen die plannen al voor die datum te ontfutselen.

Maar is dit nu echt het moment waarop wij als salarisadministrateurs zitten te wachten? Is dit echt het moment waarop de belangrijkste wijzigingen voor de salarisadministratie bekend worden gemaakt?

Nee. Ondanks de geheimhouding, de ceremonie, de jurken en de hoedjes, de echte grote wijzigingen zijn al lang bekend. Leest u even mee?

  • Correctie Loonheffingskortingen buitenlandse belastingplichtigen. Deze wetswijziging maakt deel uit van het Belastingplan 2018 en is op 19-09-2017 (Prinsjesdag vorig jaar) bekend gemaakt.
  • Aanpassing fiscale bijtelling elektrische auto’s boven de €50.000. Aangekondigd in de Autobrief II op 19-07-2015.
  • Vervallen 0% tarief elektrische auto’s. Is het resultaat van de 60 maanden termijn van 0% bijtelling welke per 1 januari 2014 is komen te vervallen.
  • Bijtelling fiets van de zaak. Nu al bekend dat dit in 2020 gaat wijzigen. Dus voor 2019 nog geen aanpassingen. Bekend gemaakt in nieuwsbericht op 19-03-2018 en is opgenomen in het Belastingplan 2019.
  • Aanpassing looptijd 30% regeling. Vloeit voort uit het regeerakkoord 2017-2021, Budgettair overzicht. Uitgewerkt op 20-04-2018 in brief van Staatssecretaris, en opgenomen in het Belastingplan 2019.

Is er dan helemaal niets nieuws op Prinsjesdag wat ons vakgebied aangaat? Zeker wel. Op Prinsjesdag worden de parameters bekend waarmee we straks in 2019 de lonen gaan berekenen. Wat zijn de schijven en wat de belastingpercentages? Uiteraard belangrijke elementen die voor een groot deel de berekening van lonen bepalen, maar dat heeft de minste impact op ons dagelijks werk. De tijd tot 1 januari is te kort om voor echte grote aanpassingen te wachten tot Prinsjesdag. Daarom zijn die wetswijzigingen al eerder ingediend zodat de tijd ruim voldoende is om de systemen aan te passen en de verantwoordelijken te wijzen op de toekomstige veranderingen. Het twee schijvenstelsel dat is aangekondigd gaat pas over een aantal jaren in. De eerst bewegingen zijn wel zichtbaar, maar voor de korte termijn raakt ons dat nog niet.

Als salarisadministrateur is het onderdeel van je werk om ook op de hoogte te blijven van de wijzigingen binnen ons vakgebied. Niet alleen met Prinsjesdag, maar het gehele jaar.

Kortom: Hopelijk heeft u genoten van de ceremonie, de troonrede en uiteraard de hoedjes. Op naar de Algemene Beschouwingen en hopelijk een tijdige goedkeuring van de plannen door de Eerste en Tweede Kamer.  

Speciaal voor gebruikers van Unit4 Personeel & Salaris: Bereid je voor op het nieuwe salarisjaar met de Unit4 Personeel & Salaris Masterclass 2018 – 2019 | Meer info en aanmelden

Leo Overvoorde

Leo Overvoorde is zijn loopbaan begonnen bij OCC Software, leverancier van het salarispakket Lopac. Bij deze organisatie heeft hij in diverse functies ervaring opgedaan onder andere bij Customer Support en Product Management. Na de overname door Unit4 ging Leo als pre-sales aan de slag om in 2015 de overstap te maken naar Product Management. Hij is nu verantwoordelijk voor de productontwikkeling van Unit4 Personeel & Salaris.