Unit4
Blog

Sneller zekerheid voor je klant met Unit4 Scenario Advies

Door:  Roel van Haeff

De werkgeversverklaring is één van de belangrijkste documenten bij het verkrijgen van een hypotheek. Op basis van het inkomen volgens de werkgeversverklaring wordt de maximale hoogte van de te verkrijgen hypotheek bepaald. De werkgeversverklaring is ook het document dat het vaakst door een hypotheekverstrekker wordt afgewezen. Het kost een adviseur vaak veel moeite om een volledig ingevulde en foutloze werkgeversverklaring aan te leveren die door de hypotheekverstrekker geaccepteerd wordt. Een vaak verfoeid maar oh zo belangrijk document dus.

In de nieuwste versie van Unit4 Scenario Advies is nu mogelijk geworden om de werkgeversverklaring achterwege te laten. In plaats daarvan kan het UWV Verzekeringsbericht gebruikt worden. Iedere consument, die in loondienst is, kan het UWV Verzekeringsbericht met behulp van zijn DigiD downloaden op de pagina van het UWV.

In Unit4 Scenario Advies kan de adviseur op basis van het UWV Verzekeringsbericht de maximale hypotheek bepalen en het document kan gebruikt worden bij het verkrijgen van een hypotheek. Doordat het UWV Verzekeringsbericht uit een betrouwbare overheidsbron afkomstig is, kan dit de werkgeversverklaring vervangen. Al een aantal hypotheekverstrekkers accepteren dit document. Ook NHG neemt dit document per 1 januari 2019 op in haar Voorwaarden en Normen.

In het Adviestraject kan in het venster ‘Inkomen’ de adviseur vermelden dat hij gebruik maakt van het UWV Verzekeringsbericht. Vervolgens kan via een webtool het inkomen berekend worden. Dit inkomen zal dan verder gebruikt worden bij het bepalen van de maximale hypotheek.

In de aanvraagmodule doet de adviseur de hypotheekaanvraag verwerken en vult bij het toetsinkomen in dat de beoordeling moet plaatsvinden op basis van het UWV Verzekeringsbericht. De hypotheekverstrekker zal het UWV Verzekeringsbericht als één van de te ontvangen documenten opvragen bij de adviseur.

De adviseur kan het document nu eenvoudig via HDN verzenden aan de hypotheekverstrekker. De klant heeft geen zorgen meer en hoeft zijn werkgever niet meer te belasten met het invullen van een werkgeversverklaring. De aanvraag kan hierdoor makkelijker afgehandeld worden en een finaal akkoord komt sneller tot stand.

Door in Unit4 Scenario Advies gebruik te maken van het UWV Verzekeringsbericht kun je sneller zekerheid geven aan je klant dat de hypotheek geaccepteerd is.

Meer informatie kun je vinden op de website van HDN (Hypotheken Data netwerk).

Roel van Haeff

Roel van Haeff

 

 

Volg mij linkedin