Unit4
Blog

De juiste tools en de juiste mensen op de juiste plek: hoe digitale transformatie makkelijker kan

Door:  Lode Maris

De wereld verandert. Technologie beïnvloedt ons leven steeds meer. Wereldwijd zorgen nieuwe digitale- en cloudtechnologieën voor nieuwe verdienmodellen. Wie als bedrijf succesvol wil zijn - en wil blijven - doet er goed aan om mee te gaan in die digitale transformatie. De CFO is de aangewezen persoon om deze digitale transformatie door te voeren.

Maken organisaties digitaal genoeg stappen om relevant te blijven in hun sector en begrijpt de CFO van vandaag voldoende de digitale mogelijkheden? Dat gooien wij op tafel tijdens de CFO Day 2019 op donderdag 25 april in Brasschaat, België. Op de speeltafel welteverstaan, want wij organiseren tijdens dit event voor Belgische en Nederlandse C-suites een LEGO® SERIOUS PLAY®-workshop. Tijdens deze workshop gaan we met 12 CFO’s aan de slag met het thema ‘digitale transformatie’. Het materiaal stelt de deelnemers in staat visuele storytelling in te zetten om zo meer inzicht te krijgen in hoe zij naar digitale transformatie kijken.

Christine Reijnders is facilitator van de LEGO SERIOUS PLAY methode, een wellicht minder voor de hand liggende methode om vastgeroeste patronen binnen bedrijven te doorbreken. Door middel van LEGO SERIOUS PLAY helpt ze o.a. organisaties inzichten te verwerven bij het doorgaan van digitale transformatie bijvoorbeeld. “Door iets simpels als Legosteentjes te gebruiken, wordt iets complex visueel gemaakt. Zo denken werknemers op een andere wijze na over waar de bottlenecks zitten. Zijn die eenmaal duidelijk, dan wordt het een stuk makkelijker om over oplossingen na te denken om verandering door te voeren.’’

Toch wil ik digitale transformatie geen kinderspel noemen. In elk land en in elke sector zijn organisaties druk bezig om te onderzoeken hoe ze het beste gebruik kunnen maken van kunstmatige intelligentie, analytics en de cloud om hun klantenservice te verbeteren, de winstgevendheid te verhogen en de time-to-market te verkorten. In onze optiek is de CFO bij uitstek de aangewezen persoon om de verantwoordelijkheid te nemen voor het uitvoeren van digitale transformatie.

Waarom? Omdat CFO's vaak de enige C-suites zijn die op het snijvlak van strategie, technologie, bedrijfsvoering en financieel management zitten. Daarnaast nemen CFO’s een leidende rol in bij het in kaart brengen van de financiële kansen die technologieën zoals big data en kunstmatige intelligentie bieden. Wie als bedrijf slim omgaat met digitale kansen, kan financieel succesvoller worden.

Daarnaast zijn CFO's meestal verantwoordelijk voor risico's en regels in een bedrijf. In tijden van digitale transformatie, wanneer nieuwe processen worden geïmplementeerd en een bedrijf van de ene fase naar de andere overgaat, is de rol van CFO van essentieel belang om de aandeelhouderswaarde te beschermen.

Meer weten over de kansen van digitale transformatie of de rol van CFO’s hierin? Tijdens de CFO Day praat ik hier graag over verder met u.

Klik hier voor meer informatie en om aan te melden.

Lode Maris