Blogg

Når Apple mener Bots er tingen, er det nok sant

Skrevet av  Hans Henrik Furøy

Apple lanserte nettopp på sitt seneste event det de kaller «Revolusjon for hvordan vi vil lytte til musikk hjemme». Analogien til hvordan iPod i sin tid revolusjonerte den bærbare musikknytelsen var kanskje litt drøy - vi har jo tross alt vært i stand til å snakke til høyttalere for hjemmebruk allerede en stund (Amazon bla). Apple mener dog at de er annerledes fordi de ikke bare har en «smart» høyttaler, men at den også leverer høy kvalitet på lyd. 

Detaljene om hvem som kom først, skal jeg la ligge, men det interessante her, er at Apple nå åpenbart mener tiden er moden for å la alle våre hjem få en sentral enhet som HomePod inn dørene. Når Apple gjør en slik vurdering, er det etter min erfaring verd å se på det som seriøst og ikke bare en gimmick. Det er veldig sjelden dette selskapet bommer på produkter eller timer lanseringer helt feil. Joda - det har skjedd. De lanserte en elendig spillkonsoll kalt Pippin som ble en kjempefiasko og trukket i 1997, men det gikk kanskje enda verre da de prøvde seg med Machintosh TV på begynnelsen av 1990-tallet som var en slags kombinasjon av TV og PC. Da var de tidlig ute med noe de mente ville komme, men timing, type produkt og pris felte dette produktet. Når Apple nå mener at vi er klare for en smart høyttaler sentralt i våre hjem som vi kan snakke til og som vil underholde oss og bli vårt nye alter i stuen, er det jo naturligvis spennende å se om tiden er rett. Prisen og type produkt tror jeg nok kan være spot on om det holder hva de lover.  

Bortsett fra selve lyden i produktet og designet (som noen vil hevde er sterkt inspirert fra Bang & Olufsen bla), er det utvilsomt den kunstige intelligensen i HomePod som gjør dette til noe helt spesielt og nytt. I noen år har vi kunnet bruke Siri som vår personlige assistent på våre iPhones og andre Appleprodukter. Men hvor utbredt har det blitt i praksis? Jeg tror vi er litt ulike som brukere av en slik tjeneste. Personlig er det sjelden jeg husker på at jeg kan bruke Siri og fordi jeg gjør det så sjelden, er det også blandet suksess hver gang jeg prøver. Jeg ser imidlertid at mine barn i langt større grad synes det kan være greit å be henne om hjelp når de skal finne noe etc. Her er nok et generasjonsskille i ferd med å dannes. Det kan være det er den yngre generasjonen som vil ta over kontrollen hjemme når HomePod’n blir plassert sentralt i stuene nå.

En ting er hva vi gjør hjemme - hva med arbeidsplassen? Vil vi der også etterhvert kreve - og kanskje til og med bli avhengige av - digitale assistenter? Jeg har nettopp holdt en lyntale på ERP-messen i Oslo hvor jeg demonstrerte hvordan vi i Unit4 tenker en digital assistent kan hjelpe medarbeidere i en virksomhet med å få unna rutineoppgaver på en mer moderne og brukervennlig måte. Her tror jeg faktisk terskelen for å ta i bruk en digital assistent kan være lavere enn for mye annet. Folk oppfatter ofte systemer i jobbsammenheng som irriterende tungvinte i bruk og om man kan benytte en chat-dialog for å få utført oppgaver istedenfor å bla seg rundt i skjermbilder, kan det være enklere for mange - spesielt de som allerede bruker mobile enheter til det aller meste de foretar seg. 

Når Apple nå mener vi er klare for å ta det store spranget hjemme, må vi nok bare innse at vi tiden er inne for å tenke modernisering på mange områder. Hjemme kan man velge å stritte i mot så lenge som mulig eller å la seg rive med og forsøke å få glede av nyheter som dette. I arbeidslivet tror jeg ikke man har noe reelt valg - der må man være med på utviklingen om man skal være en attraktiv og moderne arbeidsplass.

Hva tror du? Vil du ha en HomePod i stua og vil du benytte digitale assistenter på arbeidsplassen?

Hans Henrik Furøy

Hans Henrik kaller seg selv en ERP evangelist. Han fokuserer på hvordan virksomheter kan realisere sine mål gjennom å kombinere endringsledelse og moderne teknologi. Hans Henrik mener alt for mange selskaper ikke benytter mulighetene i moderne forretningssystemer til å understøtte selskapets strategi.