Blogg

Skal det være ett stykk SAAS? Velkommen til skyen - en verden av begrepsforvirring

Skrevet av  Jonas Kjøniksen

Cloud for Dummies
Skal det være ett stykk SAAS? Levert fra skyen – «the cloud»? Ønsker du en private cloud? En public Cloud? Eller kanskje du heller ønsker det som en managed cloud? Du kan tilogmed få det i Azure?

Forvirret? Ikke så veldig merkelig. IT bransjen er kjent for å krydre språket med en blanding av tekniske begreper og akronymer for å jåle seg inn i fremtiden. Det er ikke lenge siden SOA (service orientert arkitektur) og ASP (Application service provider) var på «alles» lepper. Nå prøver man å komme så langt fra Bjørn Eidsvaags utopi om en skyfri himmel som mulig – alt skal leveres fra en sky!

Jeg skal prøve å klargjøre begrepene rundt SAAS og cloud computing. Slik håper jeg også at skyen kan forbli på papiret – og himmelen ute kan få være uten.

Cloud – eller cloud computing:
Hvor ordet cloud kommer fra i forbindelse med IT verden er ikke godt å si – men de fleste har vel sett en skjematisk oversikt over servere, koblinger og nettverk- der det ofte er tegnet en skylignende sirkel rundt servere som man når via internett. (Dette med å nå tjenester over internett er i kontrast til det som kalles ON-Premise, der alt er installert på lokal infrastruktur og ikke nødvendigvis tilgjengeliggjort på det brede internet). Dette er også veldig beskrivende for hva en skytjeneste er. Ifølge NIST (national institiute of standards and technology):

«Cloud computing is a model for enabling ubiquitous, convenient, on-demand network access to a shared pool of configurable computing resources (e.g., networks, servers, storage, applications, and services) that can be rapidly provisioned and released with minimal management effort or service provider interaction.”

Dette vil si at så lenge man har en datamaskin med lagringskapasitet og programmer installert som kan nåes fra internett, så har man en skytjeneste. Som ett eksempel kan man ha en server stående i sin egen leilighet, stappet full av filmer og musikk, som man deler via internett og kan se on-demand. Da har man sin helt egen skytjeneste tilnærmet Netflix og Spotify.

Dette tar oss videre til neste begrep – SAAS, eller Software As A Service. Her ser det ut til at man har gått tom for tre-bokstavforkortelse og måtte ta til takke med fire. SAAS er å gi kunden eller brukeren muligheten til å bruke en applikasjon (software) som kjører i skyen. Dette kan være ERP software eller muligheten for å se film eller lytte til musikk over internett. Kunden trenger bare en enhet som er koblet på nett og har en nettleser for å bruke programmene våre. Kunden trenger ikke investere i egen IT infrastruktur – Det blir håndtert av leverandøren. Slik kan man også se for seg fremtiden for film og musikk. Jeg kan ikke huske sist jeg kjøpte en film/cd da dette er tjenester jeg (gladelig) betaler månedlig for å få levert over nettet og har tilgjengelig overalt. Dette både forenkler hverdagen, forbedrer økonomien og sikrer at jeg kan beholde en nokså minimalistisk stil i hjemmet. Ikke bare slipper jeg å investere i en dyr blu-ray spiller eller cd/lp avspillere – jeg slipper oppbevaringen av alle Absolute music cdene og Leonardo Dicaprio samlingen på Blu-ray.

Det finnes også to andre leveransemodeller for skytjenester – Platform som tjeneste og Infrastruktur som tjeneste

Plattform som tjeneste er veldig enkelt forklart at som i tilfellet over så gir en tjenestetilbyder kunden eller brukeren tilgang til software og hardware. Forskjellen er at i denne modellen tilbys det skreddersydde miljøer som tillater kunden/brukeren å utvikle, kjøre og rulle ut software til tredjeparts kunder. Typiske brukere/kunder er programvareutviklere.

Infrastruktur som tjeneste er en tjeneste der en leverandør tilbyr ressurser over internett. Disse ressursene kan bestå av servere, lagring, hardware, nettverk og så videre. Dette er med andre ord den «reneste» tjenesten, hvorav de to andre forutsetter noe mer en kun en infrastruktur i skyen

Det finnes også valgmuligheter for ikke bare hva man skal levere, men også hvordan man skal tilgjengeliggjøre skytjenesten- skal det være tilgjengelig for alle i hele verden, skal det kun være tilgjengelig for enkelte brukere eller firmaer? Eller skal man satse på en blanding?

Hvis man ønsker at skyen skal være eksklusivt tilgjengelig for en enkelt organisasjon kalles det en privat skytjeneste (Private cloud eller dedicated cloud). Denne private skyen kan IT avdelingen hos kunden enten eie og drifte selv, eller de kan sette ut ansvaret for dette til en tredjepart.

Hvis man ønsker at skyen skal være tilgjengelig for absolutt alle er dette en Offentlig skytjeneste (Public cloud). Her er det en skyleverandør eller tjensteleverandør som står for leveransen. Eksempler på dette er Microsoft Office 365, Netflix og spotify.

Det er også mulig å kombinere disse, ved å benytte seg av applikasjoner i en privat sky eller ON-Premise som er koblet opp mot programvare levert i en offentlig sky. Slik kan man beholde sikkerheten ved å ha lokal kontroll eller en privat sky, men benytte både mulighetene og kapasiteten i en public cloud.

Jonas Kjøniksen

Jonas er til daglig leder for Cloud Services i Unit4. På natten er han en teknologiens Batman med interesse for hvordan teknologi vil gi menneskeheten en enklere og mer effektiv hverdag. Nøkkelen til suksess og nøkkelen til fremtiden er å ha fokus på samspillet mellom mennesket og teknologien