Skip to main content
Young woman holding out her hand to represent 5 things

Vijf Financial Planning & Analyse trends die je vroeg moet signaleren

Tradisjonelt gir bransjeeksperter vanligvis spådommer før et nytt år starter. Men i dagens verden er det avgjørende å kunne oppdage endringer fra øyeblikk til øyeblikk. Her er fem økende trender innen økonomistyring som du bør ta hensyn til når du utformer din økonomiske strategi for 2022 og inn i fremtiden.

Det kommer ikke som noen overraskelse at kunstig intelligens (AI) er på vår liste over trender innen finansiell planlegging og analyse (FP&A). Men du blir kanskje overrasket over noen av de andre finansplanleggingstrendene vi har identifisert.

1) AI spiller en stadig viktigere rolle i FP&A

Vi kjenner alle de intelligente algoritmene som forutsier innholdet vi sannsynligvis vil like mest på sosiale medier – bøker vi kanskje vil kjøpe og filmer vi sannsynligvis vil se. Men AI jobber også hardt i finansverdenen, spesielt når det gjelder prognoser.

Detaljhandel er et godt eksempel på hvordan AI-trenden innen økonomistyring har ført til gode resultater og flere sektorer vil sikkert snart begynne å bruke de kraftige AI-verktøyene. Muligheten til å påvirke det økonomiske resultatet på farten er svært tiltalende. Lignende industritrender innen finansiell planlegging vokser raskt og mulighetene som kommer fra databehandling er nesten uendelige.

Potensialet til integrert økonomisk planlegging (IFP) er vist i planleggingsdiagrammet nedenfor.

screenshot of organization's sales

Dette eksemplet – som viser salget i en organisasjon – bruker verdidriver logikk med planleggingsfunksjoner for bottom-up og top-down. Det neste trinnet vil være å legge til AI-prognoser parallelt fra dedikerte AI-modeller for salgsplanlegging. Som et resultat kunne økonomiteam velge hvilke verdier de skulle bruke. Til syvende og sist er oppdraget med kunstig intelligens å styrke menneskelig intelligens og la de endelige avgjørelsene tas av ansatte.

2) Etterspørselen øker etter forhåndskonfigurerte FP&A-modeller

Organisasjoner ser i økende grad etter forhåndskonfigurerte FP&A-modeller som en måte å få et forsprang på prosjektimplementering. Løsningen gjør bedrifter klare til å begynne helt fra starten, noe som sparer både tid og penger samtidig som fleksibiliteten øker.

Forhåndskonfigurerte modeller er svært attraktive fordi bedrifter kan unngå å måtte definere alt fra bunnen av. I stedet kan de fokusere på å skreddersy systemet til høyest mulig utbytte. I dag kan du få FP&A-modeller med beste praksis som er fullt integrert med ERP-systemene og har standardiserte funksjoner som leverer 50–70 % av oppsatt mål direkte.
 

Modeller for spesifikke behov

Det finnes allerede modeller som møter spesifikke behov innenfor FP&A-teamet, f.eks. for integrert finansiell planlegging (IFP), lovfestet konsolidering, IFRS16, personalplanlegging og analyse (PPA) og risikostyring. Disse løsningene kan brukes i alle bransjer. Det finnes også forhåndskonfigurerte modeller som passer organisasjoner som er aktive innen profesjonelle tjenester, høyere utdanning og offentlig sektor, samt ideelle organisasjoner.

Dette er en av trendene for økonomistyring som ser ut til å fortsette ettersom den oppfyller flere forretningsprioriteringer samtidig - selskaper kan bli mer lydhøre for endringer mens de flytter verdifulle interne ressurser til områdene som skiller selskapet fra andre virksomheter.

3) Flere og flere finansdirektører lengter allerede etter neste generasjon ERP-systemer

Over tid vil fagfolk i finanssektoren bli mindre og mindre interessert i kapasiteten til et enkelt produkt og om en prosess foregår innenfor eget ERP- og FP&A-system eller innenfor et eksternt. Faktisk vil de neppe se hvor funksjonaliteten de bruker kommer fra. Det vil bare være én løsning, og denne utviklingen er etter all sannsynlighet en av de viktigste bransjetrendene innen finansiell planlegging. 

Dette er en av grunnene til at vår neste generasjons ERP-løsning i skyen – også kalt ERPx – er så appelerende. Løsningen gjenspeiler hvordan verden har endret seg og betyr slutten på alle tungvinte, utdaterte programmer som er tilpasset uten kontroll. I stedet representerer ERPx en ny verden med ubegrenset fleksibilitet og applikasjoner som kan kjøres når som helst og hvor som helst.

Ledende analytikere har allerede berømmet den betydelige fremgangen som er gjort på visse nøkkelområder.

  • I følge IDC tilbyr ERPx en innovativ metode for å administrere industristandarder samt startklare og bransjespesifikke brukeropplevelser for personalsentrerte vertikaler.
  • I følge Nucleus Research har løsningen kapasitet til å levere tre betydelige strategiske fordeler til kundene: økt brukerproduktivitet, reduserte driftskostnader og forbedret organisatorisk synlighet.
  • ERPx setter mennesker først ved å levere de riktige ERP-opplevelsene for spesifikke forretningsaktiviteter – noe som tilbakeviser den gamle ideen om at en løsning kun er 80 % egnet – og dermed støtter bedrifter for fremtiden, fastslår Mint Jutras.

En annen funksjon som skiller seg ut er den kommende kapasiteten til å kjøre «instant apps» – drevet av maskinlæring. Brukere vil i økende grad kunne utvikle kapasiteten til virksomheten sin i sanntid med verktøy som er uendelig tilpasningsdyktige og konfigurerbare. Best av alt, denne funksjonaliteten krever svært lite, eller ingen, koding i det hele tatt. Dette aspektet vil sende ERPx til toppsjiktet blant FP&A-trender.

4) Finansdirektører blir historiefortellere

Fremtidsrettede finansdirektører fokuserer ikke lenger utelukkende på å dele data og dashboards – de er, i likhet med journalister, en type historiefortellere. De oppdager kritiske fakta om virksomheten deres, lager en overbevisende historie og leverer deretter overskrifter og handlingsalternativer til kolleger og styret.

Alt dette er mulig fordi FP&A-programvareverktøyene deres gjør det enkelt å visualisere kritiske data med intuitive dashboards som kontrasterer og sammenligner tall over tid og mot prognoser. Det som ville tatt timer å absorbere, fordøye og tolke kan nå sees på sekunder. Dette gjør det mulig å umiddelbart merke nye trender innen økonomistyring.

FP&A-trender

I likhet med journalister kan også finansdirektører stille kritiske spørsmål og oppmuntre til samarbeid.
Kolleger i avdelinger på tvers av organisasjonen kan få tilgang til det samme FP&A-verktøyet og legge til kommentarer for hvert datapunkt. Denne konteksten er avgjørende for å kunne forklare en plutselig nedgang i inntekter, en utgiftsøkning eller annen type avvik eller trend, enten det er bra eller dårlig.

Utstyrt med fakta og bidrag kan finansdirektører lage og fortelle om situasjonen og anbefale strategiske tiltak. De kan også hjelpe styret med å forutse scenarier og planlegge for den beste veien videre.

I de kommende månedene vil mange finansdirektører se rollene deres utvikle seg i denne retningen – noe som vil øke deres status og gjennomslagskraft. På papiret er de fortsatt økonomiske eksperter, men i praksis fungerer de som undersøkende journalister med nese for historiefortelling og sans for sannheten. Kort sagt hjelper de kollegene til å ta bedre beslutninger, og raskere.

Finansiell historiefortelling er en ny trend i finansplanleggingsbransjen – en trend som ser ut til å være kommet for å bli.

5) Strategiske simuleringer blir aktivitetskritiske aktiviteter

Virksomheter har blitt vant til mer usikre tider som følge av covid-19-pandemien, kjølvannet av Brexit og alle andre mulige hendelser som venter i fremtiden. Derfor anses evnen til å planlegge ulike økonomiske scenarier og teste alternative resultater som av største betydning, noe som også er en ledende FP&A-trend. Organisasjoner vil i økende grad utforske ulike måter å best svare på volatile markedsforhold.

Løsningen må være relativt enkel, ekstremt realistisk og konfigurerbar slik at den kan passe de spesifikke behovene til hver enkelt organisasjon. Verktøyene skal kunne definere strategier og deretter vise hvordan dette påvirker resultatregnskap, investeringer, lån, arbeidsstyrke og kontantstrøm.

Slike verktøy finnes allerede, og de er ganske enkle å bruke og tilpasse.

FP&A-trender og økonomisk planlegging 2022

Etter denne gjennomgangen av de nye trendene innen økonomistyring, gjenstår spørsmålet hva er dine prioriteringer i de kommende månedene? Besøk Unit4 og oppdag hvordan du kan følge med på de siste trendene innen FP&A.

Sign up to see more like this