Unit4
Blog

De kracht van eenvoud, connectiviteit en data

Door:  Bart Hoogenraad

Wij krijgen regelmatig de vraag: “Wat is jullie visie?" Die vraag is gelukkig makkelijk te beantwoorden.

Wij willen werknemers veilig, gezond en duurzaam inzetbaar houden. Dat doen wij door samen met onze klanten de meest flexibele, complete en gebruikersvriendelijke software te ontwikkelen voor verzuimbegeleiding en het inzetbaar houden van werknemers. Daarbij geloven wij in de kracht van eenvoud, connectiviteit en data.

Dat klinkt mooi, maar wat betekent dat nu eigenlijk ‘geloven in de kracht van eenvoud, connectiviteit en data’?

De kracht van eenvoud
Eenvoud betekent niet dat wij weglopen van complexiteit. Integendeel, het is juist erg complex om ervoor te zorgen dat onze gebruiker geen last hebben van de alsmaar complexer wordende wereld om ons heen. Denk bijvoorbeeld aan de zoekmachine van Google; die heeft een zeer eenvoudige gebruikersomgeving, namelijk één tekstveld voor het invoeren van je zoekopdracht. Maar achter dit scherm gaat een wereld schuil van ongekende complexiteit en kunstmatige intelligentie. Eenvoud is voor ons dus iets anders dan simpel. Want wij zijn er ook van overtuigd dat uiteindelijk niemand blij wordt van simpele software die net niet doet wat het zou moeten doen.

Eenvoud betekent dus goed doordachte, logische en gemakkelijk te gebruiken apps en functies. Met andere woorden: software waarvoor je geen driedaagse training nodig hebt om er mee te kunnen werken.

Ons geloof in eenvoud gaat verder dan alleen onze software. Het gaat ook over de manier waarop wij communiceren. Bij ons geen wollig, formeel taalgebruik doorspekt met vakjargon en Engelse termen maar gewone mensentaal, dus ‘gebruikersomgeving’ in plaats van ‘user interface’, ‘veel gestelde vragen en antwoorden’ in plaats van ‘frequently asked questions’ en ‘gebruiksvoorwaarden’ in plaats van ‘terms and conditions’.

De kracht van connectiviteit
Connectiviteit zorgt ervoor dat software-systemen gemakkelijk onderling gegevens kunnen uitwisselen. Voor ons betekent dit dat wij met elk ander pakket koppelen, ook dat van onze concurrenten. Wij werpen geen onnodige barrières op.

Het betekent niet dat wij elke willekeurige koppeling gaan bouwen, want wij geloven ook in standaardisatie en dat betekent zo min mogelijk uitzonderingen. Wij maken ons dus hard voor standaarden zoals SIVI2017 (De standaard voor het uitwisselen van verzuimgegevens tussen werkgevers en arbodiensten). En als een standaard niet bestaat dan zullen we die definiëren.

Wij geloven in de kracht van connectiviteit vanwege de grote voordelen. Het zorgt voor efficiëntie en voorkomt fouten. Zonder connectiviteit moet je immers gegevens vaak opnieuw in verschillende systemen invoeren. Dat is onnodig handwerk en ook nog eens foutgevoelig.

Wij vinden dat klanten voor iedere klus het beste gereedschap moeten kunnen kiezen. Niemand is goed in alles dus ook een softwareleverancier niet. Dat betekent dat de verschillende systemen goed met elkaar moeten kunnen samenwerken.

Connectiviteit betekent voor ons ook veiligheid, want iedere keer dat je gegevens uitprint of als Excel verstuurt creëer je een potentieel datalek.

De kracht van data
Je kan de kracht van data bijna niet onderschatten. Veel economen zien data als de olie van de 21e eeuw. Voor ons betekent dit het gebruiken van de data voor ondersteuning bij het nemen van beslissingen. Het vinden van antwoorden op vragen als “welke werknemer heeft een groter risico op lang verzuim?”, “welke werknemer moet ik eerder naar de bedrijfsarts sturen?” of “welke actie kan een taakgedelegeerde afhandelen?”.

Data gaat het mogelijk maken om slimmere beslissingen te nemen en efficiënter te werken. In de toekomst zal software zelfs zelfstandig beslissingen gaan nemen. Hier moeten we overigens de ethische kant niet uit het oog verliezen, want het scenario van ‘de computer zegt nee’ is iets waar we geen van allen in terecht willen komen.

De kracht van data betekent voor ons ook zelflerende software, want zelflerende systemen gaan ons in staat stellen om beter te voorspellen. Zelflerende software is een logische volgende stap want deze systemen worden beter naar mate je meer data hebt en dat zit er in overvloed in onze systemen.

Onze uitdaging
Ons geloof in de kracht van eenvoud, connectiviteit en data betekent voor ons het volgende. Wij dagen onszelf constant uit om dingen eenvoudiger te maken. Wij staan open voor het uitwisselen van gegevens met welk systeem dan ook. En wij zoeken voortdurend naar manieren om de gegevens in ons systeem nog slimmer te gebruiken. Hebben wij dit nu allemaal al. Nee, nog niet. Wij zien het als onze leidraad om de meest flexibele, complete en gebruikersvriendelijke software te ontwikkelen voor verzuimbegeleiding en het inzetbaar houden van werknemers. Want wij willen werknemers veilig, gezond en duurzaam inzetbaar houden.

Bart Hoogenraad

Bart Hoogenraad is Portfolio Management directeur bij Unit4 VerzuimSignaal. Hij heeft meer dan 20 jaar ervaring met software as a service en portfolio management en gelooft sterk in de kracht van eenvoud, connectiviteit en data. Samen met het VerzuimSignaal-team streeft hij ernaar om Nederlandse werknemers veilig, gezond en inzetbaar te houden door het ontwikkelen van de beste software voor verzuimbegeleiding, verzuimpreventie en het stimuleren van duurzame inzetbaarheid.