Unit4
Blogi

2017 - digitaalisten assistenttien, tekoälyn ja teknologisten läpimurtojen vuosi

Julkaissut  Sam Ehnholm

Viime vuosien aikana kaupalliset organisaatiot ovat luottaneet vankasti upotettavaan teknologiaan. Tämä on käytännössä muuntanut toimintoja ja jopa kilpailua markkinoilla. Internet on tehnyt laitteiden välisestä integraatiosta yhä yleisempää, etenkin kun yhä useampia laitteita on voitu yhdistää toisiinsa. Samalla kun yhteyden muodostamisesta on tullut helpompaa, raja todellisen ja digitaalisen maailman välillä on muuttunut yhä sumeammaksi.

Mitä on odotettavissa lähitulevaisuudessa?

Vaikka tekoäly (AI) ja koneoppiminen olivat kummatkin vuoden 2016 hittitermejä, tänä vuonna ennustamme yhä useampien pilvipalvelukäyttäjien tottuvan bottien kanssa toimimiseen sekä synkronoivan toimintojaan sisällyttääkseen niihin digitaaliset assistentit. 

Viime vuonna Google ja Microsoft lisäsivät tehokkaammat tekoälypalvelut pilvipalvelualustoihinsa. Salesforcen tekoäly puolestaan sulautti itseensä analytiikan palveluita houkutellakseen startup-yrityksiä. Ne käyttivät tekoälyä uusissa sovelluksissaan, tästä esimerkkinä vaikkapa matkailusivusto Gogobot. Nämä alustat antoivat keiden tahansa, joilla on koodauksen perustaidot, luoda ja hyödyntää yksinkertaisia chat-botteja. Pienet startupit saivat aikaan asioita, joita ne eivät olisi muuten voineet tehdä riittämättömän kaistanleveyden takia. Jo nyt useimmat meistä ovat oppineet yhdistämään päivittäisiä tehtäviämme teknologiaan, joka voi hoitaa näitä toimintoja. Laajemmalla skaalalla ajateltuna digitaalisten bottien käyttäminen tarkoittaa sitä, että kulut pienenevät ja aikaa säästyy järkevämpään tekemiseen manuaalisten tehtävien hoidon ja datan luokittelun vähenemisen johdosta.

Vuonna 2016 monet suuret ohjelmistoyhtiöt ahkeroivat jälkiasentaakseen omiin ratkaisuihinsa keskustelun mahdollistavia tekniikoita ja koneoppimisen ominaisuuksia. Uudet ohjelmistot tarjoavat kuitenkin jatkossa nuo ominaisuudet sisällytettyinä. Tällöin keskustelun mahdollistavat tekniikat yhdistyvät laajennettuihin ratkaisuihin, joihin on suunniteltu sivistyneitä itseoppimisen taitoja. Vuonna 2017 on kehkeytymässä täysin uudenlainen ohjelmistotyyppi, joka on rakennettu älyn pohjalle. Äly otetaan suunnittelun ytimeen, eikä se ole enää vain suunnittelun loppuvaiheen päähänpisto. Botit ottavat päivittäisessä elämässämme yhä aktiivisempia, jopa dramaattisia kehitysaskeleita. Näin loppukäyttäjät voivat keskittyä töihinsä datan mekaanisen ylläpidon sijaan. Yrityksille aukeavat uudenlaiset kilpailuedut, joista voi ottaa kaiken hyödyn irti. Elämme juuri nyt aikakaudella, jossa ihmiset haluavat saavuttaa enemmän vähemmällä. Virtuaalisen todellisuuden ja lisätyn todellisuuden trendit muuttavat teknologian näkymiä radikaalisti.

Digitaaliset assistentit ja kuluttaja-botit tänä päivänä

Tällä hetkellä tunnetuimpia kuluttaja-botiteja ovat muun muassa Cortana, Amazon Echo sekä Siri. Vuoden 2016 trendit osoittivat, että tulemme näkemään nykyisiä digitaalisia assistentteja helppokäyttöisemmän ja yksinkertaisemman teknologian esiinmarssin. Samalla kun teknologia muuttaa nopeaan tahtiin päivittäisiä kokemuksiamme, käyttäjien tarve yksinkertaisempaan interaktioon työssä käytettävien järjestelmien kanssa lisääntyy. Teknologia muuntuu helpottaakseen kommunikointia ihmisen ja koneen välillä.

Markets and Marketsin tekemä tuore tutkimus ennustaa, että vuoteen 2020 mennessä tekoälymarkkinat kohoavat 5,05 miljardiin dollariin. Tänä vuonna käyttäjät hyödyntävät tekoälyä helppojen kieli- ja viestintäpalveluiden kautta sen sijaan, että täyttäisivät ennalta määrättyjä kaavakkeita. Tätä kautta hyödynnettävä tekoäly toimii tutuilla alustoilla kuten Slack.com, Yammer, Facebook ja Twitter.

Työntekijöiden ja etäyritysten toiminnan helpottamisen kannalta tämä on erityisen hyödyllistä. Kun yritykset jatkossakin toimivat pilvipalveluiden kautta, on digitaalisten tehtävien hoitaminen vuonna 2017 huomattavasti helpompaa.  

Mitä tapahtuu perinteisille manuaalisille tehtäville?

Yrityksen perustoimintoihin lukeutuvat kuluraportit, työajanseuranta ja muu historiallinen data muuttuvat yhä automaattisimmiksi ja virtaviivaisimmiksi, jopa itseohjautuviksi prosesseiksi. Näin ammattilaisilla on mahdollisuus keskittyä yhä enemmän ydinosaamiseensa. Toisin sanoen tekoäly ja botit tuovat mukanaan lisääntynyttä tehokkuutta ja tuottavuutta, puhumattakaan pienemmistä toimintakuluista sekä maailmanlaajuisesti paremmasta asiakaspalvelun laadusta.

Itse asiassa tekoäly muodostuu niin tärkeäksi yrityksille, että tutkimuslaitos Gartner ennustaa IT-kulutuksen nousevan globaalisti 3,5 triljoonaan dollariin vuonna 2017. Ensimmäisenä tämä kehitys näkyy tänä vuonna lisääntyneinä investointeina. Sen jälkeen kulutus kasvaa kiihtyvällä tahdilla, kun siirrymme yhä teknologiaystävällisempään tulevaisuuteen. Kaupallisten organisaatioiden kilpailuetu saa uusia muotoja. Julkiselle sektorille tämä puolestaan tarkoittaa sitä, että voidaan saada aikaiseksi enemmän vähemmällä. Jos yritykset haluavat parantaa tehokkuuttaan ja tuottavuuttaan, työntekijät tulee vapauttaa pitkäpiimäisistä rutiinitehtävistä ja sen sijaan panostaa asiakaspalvelun parantamiseen. Tässä valossa on syytä pohtia, millä tavoilla tekoälyä ja digitaalisia assistentteja voidaan parhaiten hyödyntää.

Sam Ehnholm

Sam Ehnholm toimii Unit4 Oy:n maajohtajana. Sam on työskennellyt toiminnanohjausjärjestelmien parissa vuodesta 2001 alkaen niin paikallisena pre-sales -konsulttina kuin alueellisen Solution Engineers-tiimin johtajana. Sam on tehnyt työtään vuosien varrella Suomen lisäksi myös UK:ssa ja Australiassa.

Seuraa minua linkedin