Unit4
Blog

Unit4 Connect: tijd om tijd te besparen met software

Door:  Leoni Janssen

We hebben het allemaal druk en worden geleefd door onze agenda’s. Vreemd genoeg is dit fenomeen nijpender geworden de afgelopen jaren, terwijl technologische ontwikkelingen ons juist zouden moeten ontzorgen.

Volgens Martien Merks, algemeen directeur Benelux bij Unit4, zit hem dat in de manier waarop we technologie tot nu toe hebben ontwikkeld. Processen zijn geautomatiseerd, maar er is te weinig gekeken naar hoe IT taken uit onze handen kan nemen. Hij zette zijn visie uiteen tijdens een keynote-sessie op de Unit4 Connect Conference in Amsterdam.

“Een jaar of tien geleden maakten we kennis met de BlackBerry. Ineens hadden we overal en altijd de toegang tot onze e-mail. En wat bleek? Daarmee bespaarden we geen tijd, maar we kregen er een extra taak bij. Dat geld ook voor social media. Iedereen die in een positie zit waarin hij regelmatig iets moet goedkeuren, zal dat bekend voorkomen. Vroeger liep iemand naar je bureau, je keek ernaar en keurde het goed – of niet. Nu deel je een document met meerdere mensen, die er allemaal afzonderlijk naar moeten kijken en voor je het weet ben je weken verder voordat iets is afgetekend.”

IT moet daarom de omslag maken: tot nu toe hebben we de processen geautomatiseerd, nu is het zaak om de processen te optimaliseren. “Tijd is onze schaarste resource”, aldus Martien Merks. “Wij moeten er als softwareleverancier voor zorgen dat u als klant efficiënter kunt zijn; hoe kunnen we meer waarde uit gegevens halen, wat kan het systeem voor mij doen zodat ik het zelf niet meer hoef te doen?”

Het uit handen nemen van routineuze taken was ook de kern van het betoog van Erik Tiden, Chief Technology Officer van Unit4, tijdens zijn presentatie op Unit4 Connect. “Wat software kan doen voor de gebruikers is ontzettend nuttig: het uit handen nemen van repetitieve taken, zodat gebruikers hun tijd kunnen besteden om dat te doen waar ze écht goed in zijn – en niet om administratie te doen of onkosten te declareren.”

Samen met Thomas Staven, Global Head of Presales bij Unit4, gaf hij verschillende demonstraties van hoe dit in de praktijk werkt. Een bonnetje van een werklunch bijvoorbeeld kan worden gescand met de Unit4 Travel & Expense app, die dankzij OCR automatisch zaken herkent zoals de datum, het type onkosten (eten en drinken in dit geval) en zelfs de munteenheid: “Omdat ik deze bon inscan in Amsterdam, snapt het systeem dat het bonnetje waarschijnlijk in euro’s is, terwijl ik normaal gesproken vooral declareer in Noorse Kronen.”

Deze zelfsturende functie binnen het systeem is overigens wel nog bij te sturen: net als de vooraf ingevulde gegevens bij de aangifte van de Belastingdienst kun je als gebruiker de data eerst controleren voordat ze worden verzonden.

Tiden zette uiteen hoe People Platform van Unit4 deze zelfsturende functionaliteiten mogelijk maakt met behulp van vier lagen – elastic foundation, smart context, business capabilities en personal experience.

Het herkennen van contextuele informatie is essentieel voor de toepassing van machine learning: doordat de software patronen herkent, kan er worden geleerd van het gedrag van de gebruiker. Dit zorgt voor nog meer zelfsturende mogelijkheden en dus het automatiseren van routineuze taken.

Op dit gebied werkt Unit4 nauw samen met Microsoft: door gebruik te maken van het Azure PaaS-platform kan het Unit4 People Platform patronen herkennen, waardoor klanten onder meer voorspellende analyses kunnen maken op basis van historische data. Bovendien leert het systeem van het gedrag van de gebruiker en het past zich daarop aan.

“We werken met duizenden softwareleveranciers”, vertelde Chris Dial, Director Business Development for Apps bij Microsoft tijdens zijn presentatie. “Daarvan zijn er misschien honderd tot tweehonderd die vooroplopen. Er zijn er slechts enkele leveranciers die bezig zijn met ontwikkelingen die de ‘wauw-factor’ hebben. Unit4 is er daar één van. Het is een voorrecht om met Unit4 samen te werken op dit gebied: terwijl sommige mensen nu spraakherkenning aan het gebruiken zijn om een pizza te bestellen via hun smartphone, past Unit4 deze technologie toe in business software.”

De keynote van Chris Dial is hieronder te zien.

 

Leoni Janssen

Leoni Janssen

Volg mij linkedin