Unit4
Blog

Kunstmatige intelligentie en chatbots betreden de werkvloer in 2017

Door:  David Warnink

Virtual reality, augmented reality en kunstmatige intelligentie vliegen al enkele jaren als hypewoorden rond. Daar komt dit jaar verandering in. Technologische ontwikkelingen snellen vooruit en zullen in 2017 in veel organisaties hun intrede doen. Wat kunnen we daar in 2017 van verwachten?

1. Altijd en overal online

Dankzij de digitalisering kunnen medewerkers hun werk doen vanaf pc, tablet en smartphone, op ieder moment van de dag en vanaf iedere locatie. Een prettige en goede ontwikkeling die de efficiency ten goede komt. Data is overal en secure toegankelijk. En dankzij de opkomst van Internet of Things zijn we nu ook in verbinding met allerlei apparaten, zakelijk en privé, zoals bijvoorbeeld met onze thermostaat. De lijntjes tussen de digitale en de fysieke wereld worden steeds dunner, waarbij we zonder moeite tussen beide schakelen.

2. Eenvoudiger in gebruik

We raken steeds meer gewend aan digitale en geautomatiseerde processen. De werknemer van nu neemt geen genoegen meer met complexe oplossingen. Hij wil altijd en overal kunnen werken met eenvoudig te gebruiken software, zonder dat er maanden training aan vooraf gaat of instructies nodig zijn om de applicatie te kunnen gebruiken. En dat kan ook steeds vaker. In 2016 zagen we de eerste toepassingen van kunstmatige intelligentie en chatbots in apps bijvoorbeeld. Organisaties gaan deze technologieën steeds vaker inzetten. Waar dit voorheen erg complex en duur was, wordt de inzet en toepassing voordeliger en toegankelijker. Hiermee komt het voor vele organisaties binnen handbereik om taken te automatiseren.

3. Kunstmatige intelligentie als basis

Tot nu toe werden kunstmatige intelligentie en machine learning vooral toegepast op bestaande applicaties en processen. Vanaf nu zullen deze technologieën juist steeds vaker aan de basis staan van de nieuwste oplossingen. In plaats van het achteraf toevoegen van kunstmatige intelligentie vormt het de basis van een nieuwe applicatie. Zo ontstaan geavanceerde oplossingen met zelflerend vermogen op basis van conversatie, zoals chatbots.

4. Betere dienstverlening richting eindgebruiker

Chatbots en kunstmatige intelligentie stellen mensen in staat efficiënter en gestructureerder te werken, waardoor ze zich veel beter kunnen richten op hun kerntaken. Vooral nu meer en meer bedrijven gebruik maken van de cloud wordt het nog eenvoudiger om digitale taken uit te voeren. Dit verhoogt de productiviteit, verlaagt de operationele kosten en verbetert de dienstverlening.

Niet iedere organisatie is toe aan de inzet van kunstmatige intelligentie, chatbots of een robot. Toch kan 2017 het jaar zijn waarin dienstverlenende organisaties eenvoudige en toegankelijke technologie, zoals robots, gaan inzetten om ervoor te zorgen dat medewerkers hun handen vrij hebben voor hun kerntaken. Een goed voorbeeld is de inzet van de Zorgrobot bij een van onze klanten in de zorgsector. Zij zetten deze robot in voor eenvoudige taken waardoor de zorgmedewerker zich meer bezig kan houden met de cliënt.

Dit klinkt misschien als toekomstmuziek, maar wij kijken ernaar uit dit jaar die eenvoudige en toegankelijke technologie voor uw organisatie te ontsluiten.

David Warnink

Volg mij linkedin