Unit4
Blogg

När resekostnader fängslar en publik...lite Rock'n roll

Publicerat av  Hilde Espeland

Jag var nyligen i London för att tala på Millenniums konferens på The Strand. Kul adress, många människor & viktiga personer. De var där för att uppdateras om olika ämnen med anknytning till finansiella system. Jag var där för att prata om resor och utlägg.

Publiken får höra det ena budskapet efter det andra och mer än hälften av all information består av "buzz-words" och många mer eller mindre exakta förkortningar på tre bokstäver som jag är osäker på om publiken känner till.  Snart är det min tur och jag känner både fruktan och glädje. Jag är inte en fantastisk talare, men jag vet vad jag talar om - och jag hoppas att jag kan överraska dem. Ge dem något oväntat.

Jag börjar. Förväntningarna är inte så höga, vissa gäspar och flera sitter med nedsänkta huvuden över sin egen mobiltelefon. Resekostnader är uppenbarligen inte det mest spännande ämne för engelska ekonomer, kanske inte en medelålders kvinna från Norge heller för den delen… Men jag har förberett mig väl och jag vet att jag kan fylla mening i "buzz-words" som artificiell intelligens, automatisering av processer, lean, maskininlärning och mönsterigenkänning (som de redan hade hört många gånger denna dag). Jag talar om kronor och ören, det förstår sig ekonomer på.

Jag laddar på med bilder som visar de betydande kostnadsbesparingar som uppnås genom att byta från manuell till elektronisk hantering av resor och kostnader. Visar beräkningar som gradvis gör att CFO’erna börjar titta upp - och börjar fundera på hur de gör detta i sin egen verksamhet.

Under presentationen visar jag resmönster, typer av utlägg och specifika dagliga utmaningar i olika serviceinriktade företag. Jag ger konkreta exempel på vad användningen av en eller flera "buzz-words" egentligen betyder i praktiken. Hur t. ex. maskininlärning och mönsterigenkänning eliminerar manuella processer, ökar hastigheten vilket gör livet lättare för många anställda och direkt sänker kostnaderna. - Nu har jag publiken med mig, så jag lägger fram en annan viktig punkt: De nya processerna bidrar också till att göra verksamheten mer transparent. Vad tror du det betyder för intern tillfredsställelse och företagets rykte?

Ibland är det helt enkelt så roligt att stå på scen och detta var en sådan dag. Även om det handlar om resor och utlägg, fick jag en riktigt bra känsla. Det är helt enkelt lite Rock'n roll. - Många i publiken rätar upp sig i stolen, lägger tillbaka telefonen i jackfickan och riktar istället sin blick mot scenen och tittar på mig. De lyssnar. Jag har fångat uppmärksamheten!

Nu kommer jag till mitt huvudbudskap: En enkel beräkning som visar att fler företag kan uppnå Return of Investment (ROI) på mindre än ett år. Är det möjligt? Ja, faktiskt! Jag visar effektivitetsvinst för de anställda, effekten av bättre kostnadskontroll och uppdaterad information. Snabbare processer och förenklade rutiner som bidrar till att skapa lojalitet och tillfredsställelse.

Den ena efter den andra i publiken nickar igenkännande och ler. Inte för att jag bländar på scen, men eftersom siffrorna talar sitt eget språk. De är ekonomer, de förstår siffrorna, de ser genom rotvälska, och känner igen och erkänner de möjliga effektivitetsvinsterna. Det är nästan så att man ser hur de redan har sina egna beräkningar i huvudet. Koppla ihop användning av ny teknik till presenterade kostnadsminskningar och multiplicera med antalet anställda. Yes!

Ja, jag fick applåder, och inte bara av den obligatoriska karaktär av applåder som artiga engelsmän alltid ger. Men det var inte bara det som gav en bra känsla, det var att jag hade överraskat dem. Jag presenterade en lösning som de behövde, vilket gav dem idéer. En lösning för resor och kostnader som för en del företag ger avkastning på redan inom ett år. – Vem vill inte ha det?

 

nyfiken? Läs mer här

Hilde Espeland

Hilde Espeland

Hilde heads Unit4's Centre of Excellence for Time & Expense Management solutions. She is passionate about helping organizations reduce the amount of time they spend on administration, and doing it in a way that makes employees happy.