Unit4
Blogg

Pengaregn över digitaliseringen, men lägger vi pengarna på rätt saker?

Publicerat av  Stefan Löfgren

Vart tar IT-budgeten på företagen vägen?
Enligt en ny undersökning från Radar uppger företagen att de satsar allt mer på digitalisering, samtidigt som de totala IT-budgeterna minskar. Men frågan är om dessa pengar satsas på rätt saker eller om de, i ren panik för att inte hamna efter i digitaliseringsracet, läggs på saker som i det stora hela inte hjälper verksamheten?

En ny rapport från undersökningsföretaget Radar, beställd av Unit4, visar att det enorma intresset för digitalisering lett till att svenska företag plöjer ner miljontals kronor i projekt som kanske inte alltid gynnar verksamheten på bästa sätt. I stället för att utveckla och effektivisera IT-verksamheten satsas det framför allt på digitala lösningar som visas mot användarna och kunderna, det vill säga i gränssnitt, appar och annat ”lulllull”. Det är också det den överväldigande majoriteten av de tillfrågade respondenterna anser är digitalisering. Men det betyder att man missar att börja med att ta tag i infrastrukturen som är grunden till all verksamhet och till nya innovativa tjänster samt grunden till funktioner som på sikt lyfter företagets konkurrenskraft.
Det finns mycket att göra när det gäller företagens organisation, struktur och processer som möjliggörs av digitaliseringen, men istället kanske man väljer att först satsa på en snygg app som underlättar kundens användning av en tjänst.

Även om mycket fokus ligger på digitaliseringen slukar fortfarande IT-driften 59 procent av den krympande budgeten.17 procent går till optimeringen av driften som på sikt reducerar kostnaderna för verksamheten och borde ge utrymme för andra investeringar. Det lämnar 24 procent som ska gå till innovation och utveckling av verksamhetens IT-stöd. Det är områden som är extremt viktiga för företagets konkurrenskraft eller för myndighetens service till medborgarna.

Enligt Radars Richard Werner som genomfört undersökningen är det helt enkelt för lite pengar och han undrar när svenska företag ska vakna upp och inse att de måste omfördela budgeten. För att kunna satsa på optimering och innovation måste svenska företag sänka kostnaderna för IT-driften, och utöva en kostnadskontroll som frigör budget. Det räcker dock inte att bara skära i våra IT-budgetar, vi måste också förflytta vårt fokus mot innovation och utveckling, vilket är den prioritering av IT-resurser som behövs så vi kan låta digitaliseringen bli det paradigmskifte vi vet att det kan bli, inte bara ett tunt lager fernissa ovanpå ett ineffektivt maskineri.

/Stefan Löfgren, Försäljningschef Unit4.

Den 30 mars hade vi ett webinar på temat där jag och Richard Werner från Radar diskuterar de utmaningar och möjligheter som digitaliseringen kan ge verksamheter som satsar på rätt områden.  Du kan se det inspelade webinaret ""Se upp för den digitala nedgraderingen" här >> 

 

 

Stefan Löfgren

Stefan Löfgren är Försäljningsdirektör på Unit4 där han har arbetat i olika ledande chefsbefattningar sedan 2006. Dessförinnan har han erfarenheter från flera internationella koncerner som Saab, Philips, ABB, och Bravida. Stefan är utbildad Civilingenjör kompletterad med en Ekonomiutbildning.